Over PKM

Persoonlijk kennismanagement (PKM) is ontstaan in de jaren 90, toen de groei van het internet en de beschikbaarheid van digitale informatie een grotere rol ging spelen in ons leven en werk.

De term "persoonlijk kennismanagement" is geïntroduceerd door Harold Jarche in de begin jaren van de 21ste eeuw. Jarche, een Canadese consultant, schrijver en spreker, heeft de term PKM gebruikt om de praktijk te beschrijven waarbij individuen zelf hun eigen leerproces en professionele ontwikkeling beheren, in plaats van afhankelijk te zijn van een traditioneel onderwijs- of trainingssysteem.

Jarche stelde voor dat PKM een proces is van drie stappen: zoeken, zichtbaar maken en delen. In de eerste stap gaat het om zoeken naar relevante informatie uit verschillende bronnen, in de tweede stap gaat het om het zichtbaar maken van de informatie zodat het kan worden begrepen en toegepast, en in de derde stap gaat het om het delen van de informatie met anderen.

In de loop van de tijd, zijn er vele methodieken en frameworks ontstaan die PKM ondersteunen, zoals GTD, PARA, Zettelkasten, Personal Brain, Mind Mapping, PKM zelf, of de Cornell notitie methode, die elk een eigen benadering hebben voor het verzamelen, organiseren, verwerken en delen van informatie.

In de huidige tijd, met de groeiende belangstelling voor het leren van vaardigheden en het ontwikkelen van professionele netwerken, is PKM belangrijker dan ooit.